Ce vizitam

Chipul lui Decebal – ultimul REGE al Daciei

Intre localitatile Eselnita si Dubova, in apropierea orasului Orsova, Romania, basorelieful inalt de 55 de m aflat pe malul stancos al Dunarii, reprezinta chipul regelui dac Decebal, ultimul rege al Daciei, ce este sculptat intr-o stanca.
Istoricul si omul de afaceri Iosif Constantin Dragan, a fost cel care a promovat si a finantat ideea acestei lucrari efectuate in perioada 1994-2004, reprezentand cea mai inalta sculptura in piatra din Europa.

chipul lui decebal

Tabula traiana

Pe malul sarbesc al Dunarii, puteti admira Tabula Traiana, aceasta fiind reprezentata de o placa memoriala aflata in Cazanele Mici. Istoria spune ca a fost ridicata de catre Imparatul Traian, aceasta rezistand de peste 2000 de ani si are 4m lungime si 1,75m inaltime.
Tabula Traiana, reprezinta monumentul ridicat de adversarul regelui Decebal, imparatul roman Traian, in marcarea marsului trupelor imperiale romane spre Dacia, pentru a comemora victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac, in anul 105-106, si totodata in finalizarea drumului militar roman al lui Traian.
Acesta reprezinta un monument deosebit de valoros.

tabula traiana

Cazanele Mici

Cazanele Dunarii, reprezinta sectoare ce fac parte din defileul Dunarii, la trecerea prin Munctii Carpati, ce are o lungime de circa 9 km. In anumite locuri, Dunarea se ingusteaza pana la 230m, ingreunand navigatia.
In sectorul Cazanelor, viteza de scurgere a apei depaseste 5 m/s, adancimea maxima fiind de circa 75m, iar fluviul este flancat de pereti verticali si stancosi.
Cazenele Mici sunt pozitionate intre masivele Ciucarul Mic (Romania) si Mali Strbac (Serbia), si se intinde pe o lungime de aproximativ 3 km.

cazane mici descriere

Manastirea Mraconia

Insemnatatea cuvantului Mraconia este tradusa prin loc ascuns sau apa intunecata.
Aceasta se afla in comuna Dubova din judetul Mehedinti, la o distanta de aproximativ 15 km vest fata de orasul Orsova, mai exact, se afla pe malul stang al Dunarii, ce formeaza in acel loc, cel mai frumos defileu de pe tot intinsul ei, defileul intins intre Orsova si Moldova Noua.

Manastirea Mraconia

Cazanele Mari

Infatiseaza sectorul din defileul Dunarii, la trecerea prin Muntii Carpati, cu o lungime de circa 9 km, si adancimi maxime de pana la 75m. Viteza de scurgere a apei depaseste 5 m/s, iar in unele locuri Dunarea se ingusteaza pana la 230m ingreunand navigatia, acest fluviu fiind flancat de pereti verticali si stancosi.
Cazanele Mari au o lungime de aproximativ 4 km, si se incadreaza intre masivele Ciucarul Mare (Romania) si Veliki Strbac (Serbia), iar la baza peretului de calcar ce margineste aceasta zona a Cazanelor Mari, se afla doua cavitati: Grota Veterani si Pestera Ponicova.

cazanele mari 1

Pestera Ponicova

Cunoscuta si sub denumirile de Pestera de la Gura Apei sau Pestera Liliecilor, Pestera Ponicova reprezinta cea mai mare pestera din Defileul Dunarii, galeriile sale insumand 1660 m, unde strabate Ciucaru Mare si iese in Dunare.
Este accesibila atat de pe uscat cat si de pe Dunare, cu barca.
Paraul cu acelasi nume, creaza la intrarea in pestera Ponicova, chei scurte si salbatice, si un pod natural ce are lungimea de aproximativ 25 m si inaltimea intre 6-8 m.

pestera ponicova

Grota Veterani

Este localizata in Masivul Ciucaru Mare, pe maul stang al Dunarii, la doar 1500 m aval de pestera Ponicova, sub peretele numit Panza Curii.
Accesul la Grota Veternai se face doar pe apa, deoarece este situata la aproximativ 70 m deasupra fundului apei.

Grota-Veterani